Vragen? 06 - 144 80 334

Lees hier over het hele bouwproces


Van schets tot sleutel, van paal tot plank

Van hout naar huis, van wensen naar wonen

Aannemer en grondonderzoek: grondig onderzoeken!

Maanden en maanden heeft de bouw van ons huis stilgelegen: er kon geen aannemer worden gevonden... Toch best wel een dingetje als je vooruit wil. Maar omdat in de tussentijd allerlei ontwikkelingen (privé, werk, corona) ons meer dan fulltime bezighielden, hadden we de puf en de aandacht niet om erachteraan te gaan. Finnhouse ging ondertussen gelukkig wel verder met zoeken. Nu zijn we ruim een half jaar verder en komen we ineens op stoom.


Aannemer niet te vinden

Toen we de vergunning op 5 augustus zonder problemen van de gemeente binnenkregen - keurig na de achtwekentermijn! - dachten we dat we daarna gelijk van start konden. Ik zag de kerstboom al staan in ons nieuwe paleisje. Maar in plaats van er nu al lekker te wonen, gaan we als het allemaal goed gaat, pas in week 6 van start met het hout. Waar wij ons op hebben verkeken en waar een toekomstig bouwer echt even goed over moet nadenken, is of de architect met zijn tekening en de toekomstig aannemer qua tijd op elkaar aansluiten. Omdat we met Finnhouse een totaalconcept in huis hebben, dachten we dat alles automatisch achter elkaar zou doorlopen. Dat bleek niet zo te zijn, overigens ook tot verrassing van Finnhouse, want die hadden dit ook nog niet zo meegemaakt. Want wat bleek: in Zuid-Limburg was het erg moeilijk een aannemer te vinden. Finnhouse werkt weliswaar vaak met hen bekende aannemers, maar in Zuid-Limburg hebben ze nog niet zo vaak gebouwd en dus hebben ze daar nog geen vaste aannemer waar ze tevreden over zijn. Het was echter in het kader van reis- en verblijfskosten logisch te werken met lokale mensen. Maar óf de aannemers hadden geen tijd, of ze konden niet de kwaliteit leveren die Finnhouse eist of ze waren echt veel te duur. En het opvragen van offertes duurt minstens drie weken, dus als je dan niet tevreden bent, moet je bij nieuwe bedrijven prijzen opvragen en dan ben je dus zo weer een maand verder. Het is helaas niet gelukt een betaalbare plaatselijke aannemer met ervaring in houtbouw te vinden. Jammer en tegenvallend, want we wilden echt graag lokaal werk uitbesteden. Maar we hebben dus uiteindelijk besloten met Bouwgroep Koenen, een bekende Nijmeegse aannemer van Finnhouse, met veel ervaring in het paal-en-balksysteem, in zee te gaan. Zij hadden tijd en veel ervaring en hun offerte was ook beter en dat terwijl ze er dus voor heen en weer moeten rijden. Maar om verdere reiskosten – die voor onze rekening komen, onder de post ‘bouwplaatskosten’ – te beperken, zetten zij uiteindelijk alleen het casco neer, wind- en waterdicht. De verdere afbouw laten we alsnog over aan plaatselijke kleine zelfstandige ondernemers.


Kleine zelfstandigen

Het houtpakket wordt – als er nu niks meer tegenzit – in week 6 geleverd. Daarvoor moesten eerst de aannemersovereenkomst, de leveringsovereenkomst, een definitieve kostenraming en de definitieve tekeningen worden ondertekend. Ondertussen hebben we in de voor ons bekende Noël Haesen van GNH Techniek een kleine plaatselijke zelfstandig ondernemer gevonden die voor ons de verdere afbouw doet en zorgt voor de (kleine zelfstandige) vakmannen die bijvoorbeeld de grondwerkzaamheden voor hun rekening nemen. Zo heeft hij Terra Constructa uit Margraten ingeschakeld voor het grondverzet. Die hebben echt in een snel tempo en in weer en wind heel wat grond afgevoerd, vulzand erin gekiept en elf metalen oprijplaten neergelegd. En toen het naderhand nodig bleek nog meer zand af te voeren, hebben ze dat ook tussen de bedrijven door gedaan. Met meer ‘mannetjes’ werken is wat geregel allemaal, maar omdat ze klein zijn, zijn ze ook flexibel, persoonlijk en meedenkend. Dat vinden wij echt prettig werken. En ze kennen elkaar onderling weer en dat maakt het afstemmen ook weer makkelijker. Hoewel het dus in eerste instantie niet de bedoeling was, hebben we tot nu toe zeker geen klagen!


Grondig grondonderzoek

We hadden eerder al twee verschillende grondonderzoeken laten doen (Pfas en een grondsamenstellingsonderzoek om te bezien of er moest worden geheid), dus wij dachten daarmee eigenlijk voldoende te hebben. Niet dus. Als je grond wil verplaatsen of afvoeren, moet je een AP04-schonegrondverklaring hebben. Wie die grond ook aanneemt: niemand wil grond die ook maar de schijn van welke vervuiling dan ook zou kunnen hebben. Grond wordt tegenwoordig bijna als gif beschouwd en voor afvoer zonder verklaring betaal je ziekelijk veel geld, ook al weet je eigenlijk zeker – gezien de historie van de grond – dat er niets aan de hand is. En dus moest er nog snel op de valreep zo’n onderzoek plaatsvinden. Dat kostte extra tijd en geld. Als bij zo’n onderzoek overigens blijkt dat de grond waarop je bouwt uit meerdere lagen bestaat (bijvoorbeeld uit mergel/leem/zand/grind, enz.), moet je elke laag die je wil afvoeren apart laten onderzoeken en elk laagonderzoek is kassa. Een tip is om – als dat kan – de eerste laag niet te onderzoeken en niet af te voeren, maar deze grond te gebruiken om de ruimte weer aan te vullen, nadat de strokenfundering is gestort. Dan blijft die grond op de eigen locatie en is er geen probleem. Scheelt flink in de kosten.


Fundament voor de toekomst

Maar nu na ruim een half jaar dus eindelijk weer schot in de zaak. Er is gegraven en nog meer gegraven. Er is weer schoon zand en granulaat toegevoegd om beter te kunnen werken op de kletsnatte grond. Het weer gooide namelijk nog even roet in het eten, want net op het moment dat de bekisting gemaakt zou worden en het fundament gestort kon worden, lag er ineens een dik pak sneeuw. En dat op grond die door wekenlange uren durende regenbuien doorweekt was. Net het enige moment waarop we dat dus niet konden gebruiken. Hout kun je met – 40 C nog verwerken, maar cement niet, omdat het water bevriest. Hadden wij dus weer, net die twee dagen. Maar het leven heeft ons het afgelopen jaar veel geduldiger gemaakt en ons de les gegeven nóg meer in het moment te leven, dus we ondergaan het allemaal berustend. Het is wat het is. Sommige dingen kun je niet beïnvloeden, de manier waarop je ermee omgaat wel. Vroeger of later, het huis komt er en dan wordt het mooi. Na de dooi heeft Koenen zich kranig door de dikke lagen modder heen geploegd, de bekisting gemaakt en vandaag met vijf man sterk de fundering gestort. Ineens zijn de afmetingen echt zichtbaar. We hebben al zogenaamd aangebeld bij onze toekomstige voordeur en op de bank ‘gezeten’. En dat zat goed. Maar voordat we daar echt op kunnen zitten, eerst even het fundament laten drogen. Dat duurt wat langer met dit weer. Daarom volgende week pas weer verder met het opmetselen en het leggen van de dekvloer. De loodgieter plaatst ondertussen al wat leidingen. En dan dus in week 6 (over anderhalve week!) de levering van … het hout! En als dat overeind wordt gehesen, dan staat er in een paar weken tijd een wind- en waterdicht casco. Kijk, daar kun je mee thuis komen.