Vragen? 06 - 144 80 334

Lees hier over het hele bouwproces


Van schets tot sleutel, van paal tot plank

Van hout naar huis, van wensen naar wonen

Hout staat als een huis

Al langer hadden we de wens een houten huis te bouwen. Velen verklaarden ons voor gek. “Hoe zit het met brandgevaar?” “Is dat niet veel onderhoud?” “Is dat wel warm?” “Is het wel duurzaam?” We moesten praten als Brugman om de vooroordelen tegen te spreken. Nu we daadwerkelijk gaan bouwen, lijken de positieve artikelen en documentaires over bouwen met hout ons ineens om de oren te vliegen. Eind 2019 zendt het VPRO-programma Tegenlicht de documentaire ‘Houtbouwers’ uit, waarna de geïnterviewde architecten spreken van 'een nieuw ingezette beweging', omdat ze na de uitzending meteen werden overladen met positieve reacties. En een nieuwssite kopt eind januari ‘Houten huizen voor sociale huur ongekend populair’. Voor 16 woningen zijn 200 geïnteresseerden. Zie je wel, we zijn niet gek. Je hebt gewoon trendsetters en trendvolgers…


Eeuwenoude voordelen

Nou ja, trendsetters… Er wordt al eeuwenlang over de hele wereld gebouwd met hout. Het is daar de gewoonste zaak van de wereld. En die huizen staan er na honderden jaren soms nog steeds. Scandinavië, Oostenrijk, Alaska, Australië, niet de minste gebieden. Nederland is een kleiland, een land van bakstenen. Heel vroeger bouwden we wel in hout. Vakwerkhuizen, schuren, de oude grachtenpanden. Maar we zijn het niet meer gewend. Andere landen kennen al eeuwen de voordelen. Om er maar een paar te noemen: met hout kun je altijd bouwen, ook in de winter, wanneer cement bevriest. Met hout bouwen gaat ook veel sneller. Een houten huis staat in een paar weken, een stenen huis opbouwen duurt al snel maanden tot een jaar. Beide voordelen leveren tijdwinst op. In een huizenmarkt die schreeuwt om woningen heel belangrijk. Verder is hout een natuurlijk product, het groeit vanzelf weer aan. In de Nederlandse bossen ‘groeien’ 60 woningen per dag en alleen al in de Finse bossen groeit per jaar 110 miljoen m3 hout. Dat zijn heel wat meer huizen. Het hout groeit er bovendien harder dan er kan worden gekapt. Wereldwijd schijnen er zo’n 3040 miljard bomen te staan. En die groeien elke dag. Dat biedt toekomstperspectief. En ook niet onbelangrijk: hout isoleert wel tien keer beter dan steen, het houdt zowel warmte als kou buiten. Hout is ademend en zeer vochtregulerend, gezond voor lichaam en daarmee geest. Over de milieuvoordelen heb ik het dan nog niet eens gehad, zoals dat het bijdraagt aan de CO2-reductie, dat het biologisch herbruikbaar is en dat het gebruik van hout klimaatverandering vermindert. Je vraagt je af waarom we niet veel eerder weer met hout zijn gaan bouwen. Gelukkig is het tij aan het keren. In Amsterdam wordt een heel hotel van hout gebouwd en in Londen staat een fantastisch appartementencomplex van hout.


Fins hout voor een paal-en-balkhuis

Wij beginnen er nu aan. Beter laat dan nooit. We hebben architectenbureau Finnhouse uit Rosmalen gekozen om ons te begeleiden. Zij ontwerpen en bouwen al jaren alleen huizen van hout dat in Finland wordt gekapt, daar tot bouwpakket wordt gezaagd en dan naar Nederland wordt gestuurd en hier in elkaar wordt gezet. Finnhouse heeft een aantal standaardtypes, maar er kan zoveel worden gevarieerd, dat eigenlijk alles mogelijk is. Wij hebben gekozen voor het paal-en-balksysteem, een klassiek puntdakhuis waarvan de hele achtergevel van glas is. Deze blogs zijn geen reclame voor Finnhouse, ik geef gewoon weer wat mee- en tegenvalt in het totale proces. Om te laten zien waar wij tegenaan lopen en waar je op moet letten, maar ook om te laten zien wat lukt en hoe mooi het wordt. Altijd handig en leuk om te lezen als je zelf ook met hout wil bouwen. Doel van deze stukjes is namelijk informeren en liefst overhalen om deze stap ook te maken. Maar de naam van dit bureau zal natuurlijk wel af en toe genoemd worden, simpelweg omdat zij zowel architect, hout, huis als afwerking leveren. We hebben in eerste instantie op basis van goede reviews voor dit bureau gekozen en tot nu toe zijn we niet teleurgesteld in de verwachtingen. Prettige mensen, niet te groot bedrijf, korte lijnen, leuke open gesprekken. Naar aanleiding van het eerste gesprek in november 2019 hebben we de opdracht gegeven een eerste schets te maken, die 4 februari na een paar aanpassingsrondes hopelijk zijn uiteindelijke definitieve vorm krijgt.


De tekening

Volgende week dus de tekening. Als hij echt helemaal naar wens is, gaan we het circus in van welstand, bezwaar en beroep en de vergunningverlening. Het zal me benieuwen hoe open de gemeente Eijsden-Margraten staat tegenover een relatief afwijkende bouw. Een gekleurd houten huis in een voornamelijk stenen dorp, vakwerkhuizen natuurlijk niet meegerekend. Daar heeft ons huis overigens wel wat van weg, een zeer moderne variant eigenlijk. We hopen zo een stukje regionale historie in een eigentijds jasje terug te brengen naar de toekomst.