Vragen? 06 - 144 80 334

Lees hier over het hele bouwproces


Van schets tot sleutel, van paal tot plank

Van hout naar huis, van wensen naar wonen

Tijd: vriend of vijand?

Deel 6 – 27 mei 2020 – Tjonge jonge, meer dan twee maanden verder alweer sinds mijn laatste update. Er is veel gebeurd in de wereld in deze coronaperiode en tegelijkertijd staat veel stil. Bij ons is het op bouwgebied ook relatief stil geweest. De tekeningen zijn nog wat aangepast en we hebben sinds kort een bouwkostenberekening en een weekplanning. Dat kostte Finnhouse natuurlijk tijd om die te maken, maar voor ons voelde het vooral als wachten. In mijn eigen kleine wereldje baal ik aan de ene kant van die wachttijd, maar aan de andere kant blijkt die tijd eigenlijk onze vriend. Want hadden we – zoals ik bij aanvang van dit proces had verwacht - in februari de omgevingsvergunning aangevraagd, dan had het huis er heel anders uitgezien dan nu. Die wachttijd blijkt dus achteraf echt nodig te zijn geweest om te kunnen reflecteren, te 'sudderen'. We moesten min of meer verplicht langer nadenken: willen we dit werkelijk? In deze vorm? Voor dit geld? Worden we hier echt gelukkig van? Die wachttijd bleek onze vriend. Hij werkte verdiepend. Nooit gedacht dat een ongeduldig persoon als ik, gewend snel besluiten te nemen en door te pakken, dit zou zeggen. Dus hoofdtip van deze blog: neem de tijd, meer tijd dan je van tevoren nodig denkt te hebben. Meerdere bepalende dingen wijzigen dan nog, lees maar!

Lees meer

Drie tips voor reflectie tijdens het bouwproces

Deel 5 – 17 maart 2020 - Ik had willen schrijven dat ik ervan baalde dat we al 3,5 maand op weg zijn in dit proces, maar dat we pas sinds afgelopen week een eerste schets hebben waarop de gemeente via het vooroverleg een principeakkoord heeft gegeven. Dat lijkt een schrale oogst na ruim honderd dagen en het voelt alsof we nog een lange kronkelige weg te gaan hebben. En dan mag ik nog blij zijn dat archeologisch onderzoek niet nodig is. Een duveltje dat op het laatste moment nog even door de behandelend ambtenaar uit het doosje werd gehaald, maar gelukkig ook snel weer werd teruggeduwd. Niet nodig! Maar bij deze alvast even een tip vooraf: vraag of archeologisch onderzoek nodig is, want dat kan flink ophouden! Ondanks het voor mijn gevoel trage verloop, ga ik echter in plaats van klagen nu gewoon zeggen ‘Hé, hij is binnen, we kunnen verder, yeaeaeahhhh’. En dat doe ik om drie redenen. Redenen die aanzetten tot reflectie op de situatie en die je ook best als goeie en heilzame tips in zo'n proces als dit mag meenemen.

Lees meer

Het verwachte onverwachte toch nog onverwacht

Deel 4 – 21 februari – Ook al verwacht je het onverwachte, toch verwacht je weer niet dat het gaat zoals het gaat. Zo bleek welstandsvrij niet welstandsvrij te zijn, zoals rookvrij gewoon rookvrij betekent en glutenvrij gewoon glutenvrij. Dus zonder rook of gluten. Maar in Eijsden-Margraten geldt welstandsvrij niet voor voorgevels, daken en voor zijgevels als het om een hoekwoning gaat, ook al bouw je in een welstandvrij gebied. Die hadden we niet zien aankomen. Een semantische discussie beginnen had weinig zin volgens mij, dus maar gebeld. Maar wat ik ook weer niet had verwacht, was dat ik door mijn ongeruste belletje wel meteen de volgende dag bij de dorpsbouwmeester terechtkon, terwijl dat helemaal niet gepland stond. Geluk bij een ongeluk.

Lees meer

Eerste leerpunt/domper is binnen...

Deel 3 - 17 februari 2020 - Als een stuk grond wordt verkocht als ‘welstandsvrij’ en als in de met de gemeente afgestemde tekst van de verkopende makelaar staat dat je ‘de mogelijkheid hebt om naar eigen inzicht uw vrijstaande woning te bouwen’, en als daarbij weer wordt uitgelegd dat dit inhoudt dat er slechts een lichte welstandstoets zal zijn - wat betekent dat er alleen naar de criteria in het bestemmingsplan wordt gekeken -, en als in dat bestemmingsplan óók staat dat je in een gedeelte van het dorp gaat bouwen dat welstandsvrij is. Wat denk je dan? Dat je welstandsvrij mag bouwen, toch? Niet dus.

Lees meer

Het wachten is begonnen

Deel 2 - 7 februari 2020 - Afgelopen week bleek dat sommige dingen toch niet konden zoals wij hadden bedacht. Als je met hout bouwt, moet je met bepaalde zaken rekening houden wil je de kosten in de hand houden. En dat hadden wij niet gedaan. Noem het onwetendheid of overenthousiast zelfstandig de tekening aanpassen, op het moment dat het aantal kuub wordt omgerekend naar harde euro’s, kom je vanzelf tot bezinning.

Lees meer

Hout staat als een huis

Deel 1 – 31 januari 2020 - Al langer hadden we de wens een houten huis te bouwen. Velen verklaarden ons voor gek. “Hoe zit het met brandgevaar?” “Is dat niet veel onderhoud?” “Is dat wel warm?” “Is het wel duurzaam?” We moesten praten als Brugman om de vooroordelen tegen te spreken. Nu we daadwerkelijk gaan bouwen, lijken de positieve artikelen en documentaires over bouwen met hout ons ineens om de oren te vliegen. Eind 2019 zendt het VPRO-programma Tegenlicht de documentaire ‘Houtbouwers’ uit, waarna de geïnterviewde architecten spreken van 'een nieuw ingezette beweging', omdat ze na de uitzending meteen werden overladen met positieve reacties. En een nieuwssite kopt eind januari ‘Houten huizen voor sociale huur ongekend populair’. Voor 16 woningen zijn 200 geïnteresseerden. Zie je wel, we zijn niet gek. Je hebt gewoon trendsetters en trendvolgers…

Lees meer