Vragen? 06 - 144 80 334

Procesfoto's

van schets tot sleutel, van wens tot wonen

Hier zo


moet het dan allemaal gaan plaatsvinden. Een lap gras, die twee meter hoger ligt dan de straat. Wordt nog een klus. Door hoogte, afstand en afwijkende vorm en materiaalgebruik een redelijk solitair huis straks.

Heeeeeeeel


simpel beginnen we met tekenen. Tig tekeningen gemaakt, goed om een beeld te krijgen van de maten en de mogelijkheden. Maar elk hoekje kost geld, dus we gaan al snel terug naar basic...

De keuken


is al aangeschaft en dat terwijl we nog niet eens een definitieve schets hebben, laat staan een huis. Maar het was een geweldige showroomkeuken en andere kopers stonden al in onze nek te hijgen. Dus, tja...

Droomhuis


Hier kijken we veel naar ondertussen. Zo'n lief en mooi huisje! En hij ligt ook op hoogte, net als ons huis straks. Die van ons wordt wat strakker en lichter, maar dit is wel een voorbeeld.

Landje


meten. 19 februari 2020 komt iemand van de geo-meetdienst langs om de piketpaaltjes te slaan, zodat de exacte afmeting en het preciese bouwvlak bekend zijn. Het blijken wat minder vierkante meters te zijn. Dat scheelt weer in de kosten!

Stress


zorgt op 20 februari voor een vervroegd bezoek aan de dorpsbouwmeester, omdat we onverwacht toch met de welstand te maken krijgen. Mag hout wel? Ja! En kleur? Ja, mits licht en bedekt. Pfjioew. Anders stopte het plan hier al...

Akkoord


gekregen van de gemeente op het vooroverleg, op 11 maart. Weliswaar telefonisch, maar akkoord is akkoord! Dus nu door met voorbereiden van de omgevingsvergunnings-aanvraag. Werk aan de winkel voor de architect! Joepie!

Nogmaals


principeakkoord gekregen van de gemeente op 27 mei, omdat we de voorkant en de kleur van het huis wijzigen. Geen schattig huisje met balkon meer, maar een moderne versie van een klassiek vakwerkhuis dat in deze regio past. Gáns get angersj...

Vergunning


is vandaag - 5 juni 2020 - aangevraagd, joehoeoeoeo!!! Nu 8 weken wachten, standaard voor de omgevingsvergunning. Hopelijk ziet de gemeente ook dat wij de regionaal historische bouw eer aan willen doen met dit ontwerp!

Yeaeaehhh


de vergunning is binnen! Op 5 augustus, keurig door de gemeente binnen de daarvoor gestelde termijn van acht weken afgehandeld. We kunnen dus verder. Nu alleen nog een aannemer vinden. Dat blijkt een probleem helaas....

Officiële


papieren onderteken je met z'n allen. Daarom ondanks corona op 11 november naar Rosmalen om de definitieve kostenraming, tekeningen, aannemings- en koopovereenkomst te ondertekenen. Bezegeld door Finnhouse met een dikke fles.

Een AP04-


meting wordt op 27 november uitgevoerd. Dat is een keuring van de grond om de milieu-hygiënische kwaliteit te bepalen. Belangrijk om grond te mogen afvoeren of hergebruiken. Eindelijk weer wat beweging in de zaak.

Het begin


is er! 6 januari 2021 gaat de eerste schop in de grond, of liever gezegd, de eerste graafmachine. Binnen nu en 3 weken worden er heel wat kuub zand afgevoerd en wordt de fundering gelegd. Eindelijk zichtbare vooruitgang. Blij!

Fundering


moet staan als een huis, dus die moet goed liggen ;-) Houten bekisting op maat gemaakt, genoeg metalen bewapening erin en storten maar. 27 januari ligt de basis er. Nu uitharden, dan opmetselen, dan dekvloer en dan... alleen nog maar hout!

Het hout


is er! 9 februari wordt het houtpakket uit Finland eindelijk geleverd. Ongewoon winterweer zorgt bijna voor nog meer vertraging, maar het lukt de berg op te komen met deze berg hout. Nu is het wachten tot de vorst weg is.

De dekvloer


is het laatste stukje cementbeton dat op 19 februari wordt gestort, bovenop de fundering, 3 lagen kalkzandbakstenen, betonnen balken, zeer isolerende tempexblokken en metalen bewapeningsrekken.

De vlag


erop!!!! Na minder dan twee weken werken met hout wordt in de ochtend van 5 maart de vlag gehesen!!! Het hoogste punt is bereikt. We zitten nu op 8 meter hoog. Bovenop de 167,5 meter boven NAP waar we sowieso al op zitten dan ;-)

Dicht!


15 maart en het dak is helemaal dicht én geïsoleerd. Binnen staan de tussenwanden ook al. 16 maart zit het glas er in, dus in 3 weken staat het huis wind- en waterdicht. Ongeloofelijk snel. Als je het over voordelen van bouwen met hout hebt!

Binnen


staan vrijwel alle tussenwanden. Dat betekent dat electricien en loodgieter de leidingen gaan leggen. Dit moet natuurlijk gebeuren voordat de wanden worden afgewerkt. Afstemmen wie wanneer wat en in welke volgorde doet, kost veel tijd.

Buiten


worden op 30 maart de eerste in de fabriek voorgeschilderde rabbatdelen aangebracht. Je kunt nu ineens veel beter zien hoe het huis er uiteindelijk komt uit te zien aan de voorkant: een moderne versie van regionaal historisch vakwerk.

Kosten


lopen altijd meer op dan je denkt, ook al hou je al rekening met meerkosten en stelposten. We moeten dus ergens bezuinigen en proberen daarom het schilderwerk zelf te doen. Maar dat valt nog niet mee met hoogtevrees...

Leidingen


kun je heel makkelijk aanleggen bij houtskeletbouw. De wanden worden als geraamte geplaatst, er worden eenvoudig gaten door de 'botten' geboord, leidingen erdoor, houtplaat en gips er tegenaan en je ziet er niets meer van.

Lessenserie


Een docent bouwkunde van het vmbo in Maastricht vlogt over ons bouwproject en maakt er een lessenserie van. Hij zocht een manier om leerlingen online te boeien en ons project helpt hem daarbij. Hier Deel 1, maar hij is nu al bij aflevering 8!

Waterafvoer


Volgens een nieuwbouwbesluit moet je hemelwater op je eigen terrein opvangen en afvoeren. Water dat op het dak valt, moet daarom via een regenpijp naar een eigen infiltratieput worden geleid. Op 12 april is een flinke kuil voor de put gegraven.

Verwarming


van het hele huis gebeurt via de vloer. Die wordt straks door een luchtwarmtepomp aangedreven. Deze verwarming is voldoende, omdat hout bijzonder goed isoleert. Maar omdat teveel opgebouwde warmte er ook weer moeilijk uitgaat, komt er boven een airco bij.

Het dak


wordt voorbereid op de dakpannen. Eerst worden de dakboeiplaten bevestigd, dan de dakgoot met beugels, dan de dakpanregels, dan de dakramen uitzagen en dan alle dakpannen. Voordat de rest ligt, duurt dus nog even, maar het begin is op 13 april gemaakt!

De dekvloer


wordt op 16 april gelegd, helemaal met de hand gladgestreken. Alle water/ elektra/verwarmingsleidingen zijn nu mooi weggewerkt. In 2 dagen is het loopdroog, maar pas over 6 weken helemaal uitgehard. Cement droogt namelijk 1 centimer per week.

Dakpannen


In week 17 wordt het grootste deel van de dakpannen -verspringend - gelegd. Elke tweede pan wordt vast getimmerd, een hele klus. Ook moeten veel pannen op maat worden gezaagd vanwege de vier dakramen en de lange dakranden.

Houtvezel


In alle (tussen)wanden zit houtvezelisolatie. Het kan 15% aan vocht opnemen en afgeven. Dit zorgt voor een stabielere luchtvochtigheid en zo voor een comfortabele en gezonde leefomgeving. Hout heeft de grootste warmteopslag-capaciteit, waardoor het huis zelfs bij extreem hoge temperaturen lekker koel blijft.

Gipsplaten


worden vervolgens door Noël van GNH Techniek op alle wanden en plafonds geplaatst. In de natte ruimtes worden speciale vochtbestendige platen gebruikt. Omdat hij ze prachtig strak naast elkaar plaatst, hoeft er straks alleen maar gefillerd en niet compleet gestuukt te worden. Noël levert hiermee echt vakwerk af.

Put-gedoe


De eerder gegraven kuil bleek niet diep genoeg. Dus moest de infiltratieput er weer uit. Het ding bleek zo zwaar (bijna 7000 kilo!) dat het tot twee keer toe niet lukte. Met twee graaf-machines lukt het op 6 mei uiteindelijk alsnog. Achteraf gezien was een andere - veel nuttigere - oplossing veel beter en milieuvriendelijker geweest.

Schilderwerk


Een houten huis levert veel balken op. Die kun je allemaal wegwerken, maar dan gaat een groot deel van de charme verloren. Laat je ze in het zicht, dan levert het veel schilderwerk op. En hoofdbrekens... Want welke kleur schilder je die balken nou? En allemaal hetzelfde of niet? Heel veel foto's printen en maar kleuren en plakken dus!

Energie


Op 18 mei worden 36 zonne-panelen geplaatst om voor altijd nul op de meter te hebben. Maar het plaatsen krijgt nog een staartje, want er zijn verschillende dakpannen kapot achtergelaten en de dakgoot is flink beschadigd. Heel jammer en frustrerend voor Aannemer Koenen, die het juist zo netjes heeft aangelegd.

Filleren


De stukadoor begint op 25 mei met het filleren van de gipsplaten. Die zijn zo mooi strak naast elkaar geplaatst, dat compleet stuken niet nodig is, alleen de naden en schroefgaten worden tot drie keer toe afgesmeerd met gips en daarna vlak geschuurd. Filleren scheelt heel veel werk, veel gips en veel droogtijd.

Vloer


Bloemen Parket legt op 3 en 4 juni de vloer boven. Strak gelegd en mooi met twee soorten plinten afgewerkt. Dit vanwege de inspringende houtbalken, waar geen hoge plint kan. Beneden volgt later, als daar de werkzaamheden klaar zijn. Nu kleuren voor de muren uitzoeken. Tip: test op overgebleven stukken gipsplaat!

De voorkant


is af op 10 juni! Nou ja, af qua timmerwerk dan. Schilderwerk moet nog een keer gebeuren, maar dat mag de pret niet drukken. Wat een voorgevel, hij steekt zo mooi wit af tegen die blauwe lucht! Doet de regionaal historische vakwerkbouw echt eer aan vinden wij. Mike en Bob van Koenen bouwgroep, een dikke dankjewel!!!!

Kleur


Omdat we al het hout wit hebben geschilderd, willen we op de muren kleur bekennen. Daardoor komt de balken-structuur ook nog mooier uit. Alle zeer duurzame witte verf is van het Finse merk Tikkurila, geleverd door Finnpaints. Op de muren zitten kleuren van Farrow&Ball, gekocht bij Kwarts&Co in Gulpen, een speciaalzaak met fantastische milieuvriendelijke verven.

Warmte


De luchtwarmtepomp van Mitsubishi wordt op 20 juni geplaatst. Deze verwarmt en koelt het huis met behulp van de buitenlucht. Een gasketel is dus niet meer nodig. Vanwege het feit dat de warmtepomp werkt met lage temperaturen voor verwarming, werkt het systeem het beste met lage-temperatuur-afgiftesystemen zoals vloerverwarming of lage-temperatuur radiatoren.


Tegelwerk


Eindelijk gaan de eerste tegels op 6 juli in de keuken erop. De eerste tegelzetter zei ineens af, de tweede nam de klus aan, maar kwam op de afgesproken dag niet opdagen en liet ook niets meer van zich horen. Gelukkig nog iemand gevonden die én tijd had én zich aan de afspraak hield. Tip: neem altijd je uitgekozen tegel mee naar buiten. Onze badkamertegel blijkt buiten blauw ipv groen ):-0

Educatie


Zoals al eerder gemeld, vlogt meester Pricken van de afdeling Bouwkunde van het vmbo in Maastricht over de bouw van ons huis. Maar na maanden filmpjes kijken over fundament, isolatie, vloerverwarming, tussenwanden plaatsen, leidingen leggen, gipsplaten plaatsen en stukadoren, willen de jongens het huis natuurlijk wel eens in het echt zien. Nou, dat kan! Welkom!

Foutjes


Het is natuurlijk niet inherent aan specifiek houtbouw, maar je moet constant alert zijn op foutjes, zeker als je met verschillende 'mannetjes' werkt die het allemaal erg druk hebben. Je moet constant communiceren over wie wat wanneer hoe doet, welk materiaal wordt gebruikt en wat de afmetingen zijn. Tot in detail moet je er echt zélf bovenop zitten, élke dag, want het gaat zo fout...

Volg..


Regelmatig


..voor meer..


nieuwe

..foto's!


updates!