Vragen? 06 - 144 80 334

Procesfoto's

van schets tot sleutel

Hier zo

moet het dan allemaal gaan plaatsvinden. Een lap gras, die twee meter hoger ligt dan de straat. Wordt nog een klus. Door hoogte en afstand een redelijk solitair huis straks.

Heeeeeeeel

eenvoudig beginnen we met tekenen. Wel honderd tekeningen gemaakt, goed om een beeld te krijgen van de maten en de mogelijkheden.

De keuken

is al aangeschaft en dat terwijl we nog niet eens een definitieve schets hebben, laat staan een huis. Maar het was een geweldige showroomkeuken en andere kopers stonden al in onze nek te hijgen. Dus, tja...

Droomhuis

Hier kijken we veel naar ondertussen. Zo'n lief en mooi huisje! En hij ligt ook op hoogte, net als ons huis straks. Die van ons wordt wat strakker en lichter, maar dit is wel een voorbeeld.

Landje

meten. 19 februari 2020 komt er iemand van de geo-meetdienst langs om de piketpaaltjes te slaan, zodat de exacte afmeting bekend is. Het blijken wat minder vierkante meters te zijn. Dat scheelt weer in de kosten!

Stress

zorgt op 20 februari voor een vervroegd bezoek aan de dorpsbouwmeester, omdat we onverwacht toch met de welstand te maken krijgen. Mag hout wel? Ja! En kleur? Ja, mits licht en bedekt. Pfjioew. Anders stopte het plan hier al...

Akkoord

gekregen van de gemeente op het vooroverleg, op 11 maart. Weliswaar telefonisch, maar akkoord is akkoord! Dus nu door met voorbereiden van de omgevingsvergunnings-aanvraag. Werk aan de winkel voor de architect! Joepie!


Nogmaals

principeakkoord gekregen van de gemeente op 27 mei, omdat we de voorkant en de kleur van het huis wijzigen. Geen schattig huisje met balkon meer, maar een moderne versie van een klassiek vakwerkhuis dat in deze regio past. Gáns get angersj...

Vergunning


is vandaag - 5 juni 2020 - aangevraagd, joehoeoeoeo!!! Nu 8 weken wachten, standaard voor de omgevingsvergunning. Hopelijk ziet de gemeente ook dat wij de regionaal historische bouw eer aan willen doen met dit ontwerp!

Yeaeaehhh


de vergunning is binnen! Op 5 augustus, keurig door de gemeente binnen de daarvoor gestelde termijn van acht weken afgehandeld. We kunnen dus verder. Nu alleen nog een aannemer vinden. Dat blijkt een probleem helaas....

Officiële


papieren onderteken je met z'n allen. Daarom ondanks corona op 11 november naar Rosmalen om de definitieve kostenraming, tekeningen, aannemings- en koopovereenkomst te ondertekenen. Bezegeld door Finnhouse met een dikke fles.

Een AP04-

meting wordt op 27 november uitgevoerd. Dat is een keuring van de grond om de milieu-hygiënische kwaliteit te bepalen. Belangrijk om grond te mogen afvoeren of hergebruiken. Eindelijk weer wat beweging in de zaak.

Het begin


is er! 6 januari 2021 gaat de eerste schop in de grond, of liever gezegd, de eerste graafmachine. Binnen nu en 3 weken worden er heel wat kuub zand afgevoerd en wordt de fundering gelegd. Eindelijk zichtbare vooruitgang. Blij!

Fundering


moet staan als een huis, dus die moet goed liggen ;-) Houten bekisting op maat gemaakt, genoeg metalen bewapening erin en storten maar. 27 januari ligt de basis er. Nu uitharden, dan opmetselen, dan dekvloer en dan... alleen nog maar hout!

Het hout


is er! 9 februari wordt het houtpakket uit Finland eindelijk geleverd. Ongewoon winterweer zorgt bijna voor nog meer vertraging, maar het lukt de berg op te komen met deze berg hout. Nu is het wachten tot de vorst weg is.

De dekvloer


is het laatste stukje cementbeton dat op 19 februari wordt gestort, bovenop de fundering, 3 lagen kalkzandbakstenen, betonnen balken, zeer isolerende tempexblokken en metalen bewapeningsrekken.

De vlag


erop!!!! Na minder dan twee weken werken met hout wordt in de ochtend van 5 maart de vlag gehesen!!! Het hoogste punt is bereikt. We zitten nu op 8 meter hoog. Bovenop de 167,5 meter boven NAP waar we sowieso al op zitten dan ;-)

Dicht!


15 maart en het dak is helemaal dicht én geïsoleerd. Binnen staan de tussenwanden ook al. 16 maart zit het glas er in, dus in 3 weken staat het huis wind- en waterdicht. Ongeloofelijk snel. Als je het over voordelen van bouwen met hout hebt!

Binnen


staan vrijwel alle tussenwanden. Dat betekent dat electricien en loodgieter de leidingen gaan leggen. Dit moet natuurlijk gebeuren voordat de wanden worden afgewerkt. Afstemmen wie wanneer wat en in welke volgorde doet, kost veel tijd.

Buiten


worden op 30 maart de eerste in de fabriek voorgeschilderde rabbatdelen aangebracht. Je kunt nu ineens veel beter zien hoe het huis er uiteindelijk komt uit te zien aan de voorkant: een moderne versie van regionaal historisch vakwerk.

Kosten


lopen altijd meer op dan je denkt, ook al hou je al rekening met meerkosten en stelposten. We moeten dus ergens bezuinigen en proberen daarom het schilderwerk zelf te doen. Maar dat valt nog niet mee met hoogtevrees...

Leidingen


kun je heel makkelijk aanleggen bij houtskeletbouw. De wanden worden als geraamte geplaatst, er worden eenvoudig gaten door de 'botten' geboord, leidingen erdoor, houtplaat en gips er tegenaan en je ziet er niets meer van.

Lessenserie


Een docent bouwkunde filmt ons bouwproject en maakt er een lessenserie van. Hij zocht naar een manier praktische leerlingen online te boeien en ons project helpt hem daarbij. Deel 1 was even wennen, maar hij is nu al bij aflevering 7!

Blijf volgen!


Steeds nieuwe updates.